Werkwijze

Een vloeren kan op vele manieren gelegd worden. Echter zijn er bepaalde werkzaamheden tijdens het proces van groot belang voor het correct leggen van een houten vloer.

In vier stappen probeer ik u enigzins een inzicht te geven in mijn manier van werken, en uitgeleggen waarom bepaalde keuzes tijdens het gehele proces worden gemaakt.


Contact

Vragen, of vrijblijvend een offerte willen ontvangen? Neem gerust eens contact met mij op via onderstaand nummer of laat een bericht achter via het contactformulier.

Vloerenbedrijf Jan Teensma

Sjoelstritte 28
8401 TA Gorredijk

Tel. 0513 464806
mob. 06 51393260

STAP 1. FOAM ONDERLAAG

De eerste stap bij leggen van een vloer is het plaatsen van 3 mm foam onderlaag met flap. Deze onderlaag dient ter voorkoming van vocht van onderuit, werkt geluiddempend en is isolerend.
Bij appartementen is het belangrijk er ten aller tijde TNO goedgekeurd sandex onderplaten (tot 10 decibel terugdempend) geplaatst dienen te worden, dit in verband met geluidoverlast. Mocht er vloerverwarming onder de vloer zitten is het wijsheid om een vochtscherm aan te brengen.

STAP 2. HET LEGGEN VAN DE VLOER

Het leggen van de uiteindelijke vloer begint met het plaatsen van blokjes van 1,5 cm tegen de wand, deze blokjes bepalen de ruimte tussen de wand en de vloer. Dit belangrijk in verband met werking van de vloer. De vloer wordt uiteindelijk verlijmend met houtlijm in de groeven. Hout zet namelijk nooit uit in de breedte, alleen in de lengte.

STAP 3. AFWERKING

Na het leggen van de vloer worden er tussen de houten vloer en wand veren geplaatst om de vloer op zijn plaats houden. Daarna is er voor de afwerking de keuze uit platte plinten of hoge plinten. Voordeel van hoge plinten is dat de hele vloer hierdoor naar beneden gedrukt wordt en de kans op onevenheden in de vloer aanzienlijk minder zal zijn. Wanneer een vloer iets gaat uitzetten laten over het algemeen platte plinten los.

STAP 4. SCHUREN / OLIËN

Wanneer de gehele vloer gelegd is, de veren geplaats zijn en de plinten zijn bevestigd kan de vloer geschuurd worden. Als eerst zal er geschuurd worden met een korrel 100, daarna wordt er nog eens lichtjes na geschuurd met korrel 120. Als laatste wanneer de hele vloer geschuurd is zal deze in de kleur olie naar keuze gezet worden, en na 24 - 48 uur beloopbaar zijn (na zeven tot tien dagen olie gepolymeriseerd tot een dichte, taaie beschermlaag).
Copyright © 2010 Jan Teensma. Alle rechten voorbehouden.